Rólunk      Gondozóink       Szakmai Program      Napirend      Házirend

Rólunk

 

Téged is vár a Gyöngyöm Minióvoda napközbeni gyermekfelügyelet - sok játékkal, választható foglalkozásokkal és odaadó nevelőkkel!

Budapest XIX. kerületében tágas kerttel rendelkező családi ház földszintjén található intézményünk akár 20 hetes kortól várja kis látogatóit, egészen 5 éves korig.

 

 

Célunk, hogy a családok gyermekeiket egy „második otthonként” emlegetett helyen hagyhassák. Ez történhet azért, mert gyermekük életében eljött az idő, amikor már más társaságra is vágyik, vagy azért, mert a családtagok elfoglaltsága, munkakörülményei megkívánják a gyermeküktől való távollétet.

 

Szolgáltatásainkat megtalálhatod az „Amit nyújtunk” címszó alatt.


Gondozóink

 

Csuha-Suskó Szilvia

Szakmai vezető

 

„Szülőnek lenni azt jelenti, hogy az ember egész látható és láthatatlan lényével szüntelenül hat és vizsgázik – ami jó bennünk és tiszta, s ami rossz és koszos: továbbadjuk. Állandó adásban vagyunk, akkor is, ha nem tudjuk. Sőt, főleg akkor! ” Müller Péter

 

Csuha-Suskó Szilvia vagyok, 38 éves, két gyermekes családanya. 2007-ben végeztem közgazdászként és azóta a reklámszakmában dolgoztam. Lányom, és később fiam születése után azonban megváltozott az életszemléletem, és rájöttem, hogy gyermekekkel szeretnék foglalkozni. 2017 tavaszán lehetőségem nyílt rá, hogy alapítsak egy családi bölcsődét, így örömmel és teljes lelkesedéssel vetettem bele magam a szervezésbe. Szülőként szerzett tapasztalataimat szeretném itt kamatoztatni, mert rendkívül fontosnak tartom, hogy a jó alapokat már egészen pici korban kialakítsunk.

 

Gyermekeink folyamatosan minket figyelnek és megpróbálnak leutánozni. Olyan példaképpé kell tehát válnunk, akiktől tanulhatnak. El kell azonban fogadnunk, hogy bizony a rossz példák átvételét is kezelnünk kell. Ugyanilyen lényeges pont a kölcsönös bizalom kiépítése. A gyermek is megérdemli a bizalmunkat, és akkor válhat kiegyensúlyozott, nyugodt és magabiztos felnőtté, ha bízik a saját döntéseiben, és egyedül is meg meri hozni őket. Mi legyünk a biztos pont, aki mindig ott van, de megadja az esélyt a tanulásra, fejlődésre, a világ felfedezésére.

Hiszem és vallom, hogy a korosztályának megfelelően mindent el lehet mesélni vagy magyarázni egy gyermeknek. Lehet, hogy olykor nem fogja megérteni, de a lényeg, hogy figyeltünk rá, figyelembe vettük azt, hogy valami őt érdekli és megpróbáltuk neki elmagyarázni. A legnagyobb kihívást szülőként számomra mégis a türelem jelentette. Az évek során el kellett fogadnom a tényt, hogy bizony a gyermekeim újra és újra és újra és újra próbára teszik a béketűrő képességemet. De sok-sok helyzet tanított meg arra, hogy nyugalommal és szeretettel fordulni ilyen helyzetben egy gyermek felé hosszútávon megtérül.

 

Küldetésemnek érzem egy olyan hely kialakítását, ahol a gyermekek jó példákkal találkozhatnak. Bizalommal, jó és folyamatos kommunikációval, valamint türelemmel létrehozhatunk egy „második” otthont számukra, ahol az élmények megszerzése közben nevelhetjük, és egyben fejleszthetjük is őket.

 

 

Ölveczky Rita

Gyógypedagógiai asszisztens

 

6 évig dolgoztam Kispesten a Gyöngykagyló óvodában, mint dajka. Közben elvégeztem a gyógypedagógiai asszisztens iskolát.

Az iskola elvégzése után 7 évig gyógypedagógiai asszisztensként dolgoztam ugyanebben az intézményben. Nagyon közeli kapcsolatot alakítottam ki a gyermekekkel. Mélyen megérintett a sorsuk és igyekeztem minél könnyebbé és gördülékenyebbé tenni a közösségbe való beilleszkedésüket.

Nyugdíjba vonulásom után sajnos már nem dolgozhattam állami fenntartású intézményben, így elmentem a Gyöngyön Minióvodába dolgozni. Jelenleg 1,5 éves és 2,5 éves kor közötti gyermekekkel foglalkozom.

Nagy felelősség ilyen csepp gyermekek nevelése és fejlesztése, de számomra ez jelenti a teljes önmegvalósítást.

A legfontosabb feladatnak tartom a gyermekek testi-lelki harmóniájának a megteremtését.

 


Szakmai program

 

​ Gyöngyöm Minióvoda napközbeni gyermekfelügyelet

 


Napirend

A napirend teszi lehetővé, hogy a gyermek tudja mi vár rá, ezáltal megteremti a biztonságot, a kiszámíthatóságot, az aktivitást és az önállóságot. Számunkra fontos, hogy gyermekeinknek várakozás, zavar és sürgetés nélkül tudjuk biztosítani az átmenetet az egyes tevékenységek között. Úgy gondoljuk, a gyermekek szeretik, ha az étkezés, az ebéd utáni pihenő, a mese, a játék megközelíthetően azonos időben van minden nap.


Napirendünk óra szerinti beosztásban:

 

8:00 – 9:00 Folyamatos érkezés, átöltözés benti ruhába és cipőbe, nevelők segítik az „elválást”,majd szabad játéktevékenység, beszélgetés, „személyes percek”
8:15 – 9:00 Kézmosás, majd reggelizés, utána szabad játék
9:00 – 9:30 Kezdeményezés közös játékra, együttlétre (pl. reggeli torna)
9:30 – 10:00 Mosdóhasználat, szükség esetén pelenkacsere, majd tízórai
10:00 – 10:45 Választható napi foglalkozás, külső fejlesztő bevonásával
10.45 - 11.45 Öltözködés, játék és séta a szabadban (rossz idő esetén beltéri játék)
11.45 - 12.00 Bejövetel az udvarról, vetkőzés és vetkőztetés, mosakodás. Szükség szerint mosdóhasználat, pelenkacsere.
12.00 - 12.30 Kézmosás, asztalhoz készülődés, ebéd
12.30 - 13.00 Mosdóhasználat, szükség esetén pelenkacsere, fogmosás, átöltözés, mesehallgatás, éneklés, majd alvás (nem alvó gyermekekkel pihenünk, vagy csendben olvasgatunk)
15:00 - 15:30 Ébredés, kézmosás, mosdóhasználat vagy pelenkacsere, uzsonna
15:30 - 17:00 Szabad játéktevékenység a szülők érkezéséig (jó időben az udvaron). Szükség esetén mosdóhasználat, pelenkacsere. Folyamatos távozás.
   

​A gyermekek érkezése reggel legkorábban 7.50-től, távozása legkésőbb délután 17.10-ig történhet – ügyeleti rendszert 7.30-tól, valamint 17.30-ig tudunk biztosítani, de erről tájékozódj bővebben a beiratkozásnál.

 


Házirend

​ Gyöngyöm Miniovi Családi Bölcsőde és Gyöngyöm Minióvoda Napközbeni gyermekfelügyelet