Gyöngyöm és Kagylóm csoport

 

Téged is vár a Gyöngyöm és a Kagylóm családi bölcsőde - sok szabad játékkal és odaadó nevelőkkel!

Családi bölcsődéink az év minden napján várják új családtagjaikat, gyönyörű környezetben,

 

2018 januárjában indítottuk útjára Gyöngyöm családi bölcsődénket és a nagy érdeklődésre való tekintettel, 2022 januárjától új csoportot létesítünk, Kagylóm családi bölcsőde néven. A két 8 fős csoport az év minden napján várja új családtagjait!

 

Budapest XIX. kerületének zöldövezetében, gyönyörű környezetben, egy tágas kerttel rendelkező családi ház földszintjén található intézményünk várja kis látogatóit, akár 20 hetes kortól 3 éves korig (az óvodai nevelésre nem érett gyermekek esetében a 4. életév betöltését követő nevelési év végéig).

 

Célunk, hogy a családok kisgyermekeiket egy „második otthonként” emlegetett helyen hagyhassák. Ez történhet azért, mert gyermekük életében eljött az idő, amikor már más társaságra is vágyik, vagy azért, mert a családtagok elfoglaltsága, munkakörülményei megkívánják a gyermeküktől való távollétet.

 

A nálunk töltött időben nagy figyelmet kívánunk fordítani a gyermekek minden napi szükségleteinek kielégítésére és gondozására. Szeretnénk a gyermekek próbálkozásait és a világ megismeréséhez szükséges kíváncsiságukat folyamatosan segíteni és próbálkozásaikat elismerni, hogy így támogassuk a külvilághoz való megfelelő alkalmazkodásban. A kidolgozott napirendünk betartásával biztonságos és kiegyensúlyozott környezetet biztosítunk, hogy a gyermekek aktívan részt vehessenek a tevékenységekben és begyakorolhassák a jó szokásokat.

 

Célunk odafigyelni a megfelelő étrend kialakítására is, és különös figyelmet fordítunk a speciális táplálkozási igényű gyermekekre. Szakképzett gondozóink napi szinten figyelik és segítik a gyermekek fejlődését. Nemcsak a rend és a tisztaság alapkövetelmény, de a minőségi és megfelelően fertőtlenített felszerelések is fontos részét képezik a bölcsőde alapfelszereltségének.

 

Nyitva tartás: 8.00 – 16.00

Időszakos gyermekfelügyelet: 16.00-17.00

 


Gondozóink

 

   

Csuha-Suskó Szilvia

Szakmai vezető

 

„Szülőnek lenni azt jelenti, hogy az ember egész látható és láthatatlan lényével szüntelenül hat és vizsgázik – ami jó bennünk és tiszta, s ami rossz és koszos: továbbadjuk. Állandó adásban vagyunk, akkor is, ha nem tudjuk. Sőt, főleg akkor! ” Müller Péter

 

Csuha-Suskó Szilvia vagyok, 39 éves, két gyermekes családanya. 2007-ben végeztem közgazdászként és kezdetben a reklámszakmában dolgoztam. Lányom, és később fiam születése után azonban megváltozott az életszemléletem, és rájöttem, hogy gyermekekkel szeretnék foglalkozni. 2017 tavaszán lehetőségem nyílt rá, hogy alapítsak egy családi bölcsődét, így örömmel és teljes lelkesedéssel vetettem bele magam a szervezésbe. Szülőként szerzett tapasztalataimat szeretném itt kamatoztatni, mert rendkívül fontosnak tartom, hogy a jó alapokat már egészen pici korban kialakítsunk.

 

Gyermekeink folyamatosan minket figyelnek és megpróbálnak leutánozni. Olyan példaképpé kell tehát válnunk, akiktől tanulhatnak. El kell azonban fogadnunk, hogy bizony a rossz példák átvételét is kezelnünk kell. Ugyanilyen lényeges pont a kölcsönös bizalom kiépítése. A gyermek is megérdemli a bizalmunkat, és akkor válhat kiegyensúlyozott, nyugodt és magabiztos felnőtté, ha bízik a saját döntéseiben, és egyedül is meg meri hozni őket. Mi legyünk a biztos pont, aki mindig ott van, de megadja az esélyt a tanulásra, fejlődésre, a világ felfedezésére.

 

Hiszem és vallom, hogy a korosztályának megfelelően mindent el lehet mesélni vagy magyarázni egy gyermeknek. Lehet, hogy olykor nem fogja megérteni, de a lényeg, hogy figyeltünk rá, figyelembe vettük azt, hogy valami őt érdekli és megpróbáltuk neki elmagyarázni. A legnagyobb kihívást szülőként számomra mégis a türelem jelentette. Az évek során el kellett fogadnom a tényt, hogy bizony a gyermekeim újra és újra és újra és újra próbára teszik a béketűrő képességemet. De sok-sok helyzet tanított meg arra, hogy nyugalommal és szeretettel fordulni ilyen helyzetben egy gyermek felé hosszútávon megtérül.

 

Küldetésemnek érzem egy olyan hely kialakítását, ahol a gyermekek jó példákkal találkozhatnak. Bizalommal, jó és folyamatos kommunikációval, valamint türelemmel létrehozhatunk egy „második” otthont számukra, ahol az élmények megszerzése közben nevelhetjük, és egyben fejleszthetjük is őket.

 

 

Ölveczky Rita

Gyógypedagógiai asszisztens

 

6 évig dolgoztam Kispesten a Gyöngykagyló óvodában, mint dajka. Közben elvégeztem a gyógypedagógiai asszisztens iskolát.

Az iskola elvégzése után 7 évig gyógypedagógiai asszisztensként dolgoztam ugyanebben az intézményben. Nagyon közeli kapcsolatot alakítottam ki a gyermekekkel. Mélyen megérintett a sorsuk és igyekeztem minél könnyebbé és gördülékenyebbé tenni a közösségbe való beilleszkedésüket.

Nyugdíjba vonulásom után sajnos már nem dolgozhattam állami fenntartású intézményben, így elmentem a Gyöngyön Minióvodába dolgozni. Jelenleg 1,5 éves és 2,5 éves kor közötti gyermekekkel foglalkozom.

Nagy felelősség ilyen csepp gyermekek nevelése és fejlesztése, de számomra ez jelenti a teljes önmegvalósítást.

A legfontosabb feladatnak tartom a gyermekek testi-lelki harmóniájának a megteremtését.

 

 

Németh Henriett

Kisgyermeknevelő

 

Németh Henriett vagyok, 46 éves, két gyermekes családanya. 1994-ben végeztem vendéglátósként és a Novotel szállodában helyezkedtem el felszolgálóként. A fiaim születése után rájöttem, hogy ez a szakma nem család barát ezért váltottam. Mivel mindig is érdekeltek a gyerekek, így elvégeztem a családi napközi tanfolyamot, sikeres vizsga után elhelyezkedtem majd rájöttem, hogy többet szeretnék tudni erről a szakmáról majd az ELTE-n kisgyermeknevelői végzetséget szereztem. Hat évig családi napköziben, öt és fél évet állami bölcsődében dolgoztam.

 

Ezt nem csak munkának, hanem hivatásnak tekintem. Fontos számomra a magas szintű szakmai munka és a szakmai fejlődés, hogy kövessük az elmúlt évtizedek során végbement változásokat. Kiemeltnek tartom a gyermekekkel való foglalkozás során a türelmet és kedvességet, a nyugodt légkör megteremtését. Nagy örömmel tervezem és végzem a gyermekek fejlődését elősegítő tevékenységeket, a csoportom díszítését, otthonossá tételét.

 

Miért is lettem kisgyermeknevelő? Röviden így foglalnám össze:

Legfontosabbnak azt tartom, hogy minden helyzetben és pillanatban igyekszem elhivatottan végezni a munkámat. Abban is hiszek, hogy ha így teszek, biztosan látni fogom a kicsiken azt a fejlődést, amit napról napra produkálnak. Remélem, még hosszú ideig részese lehetek a bölcsődés korú gyerekek mindennapjainak. Munkám során a legkisebb gyermekekről való gondoskodás okozta a legnagyobb örömet számomra. Egyrészt ezért, másrészt pedig azért jelentkeztem kisgyermek-nevelőnek, mert hiszek abban, hogy önzetlen szeretettel, odaadó gondoskodással képes vagyok a gyermekekben kifejleszteni azokat a pozitív tulajdonságokat, amelyek elősegítik azt, hogy jó ember váljék belőlük.

 

Pozitív élményeim mindig újra meg újra megerősítenek benne, hogy egy szép hivatást választottam.

 

 

Szoóné Bóta Szilvia

Kisgyermeknevelő

 

Szoóné Bóta Szilvia vagyok, 39 éves, 3 gyermekem van, egy 8, egy 5 és egy 4 éves kisfiam. Kereskedelembe dolgoztam a gyerekeim előtt, de tudtam, hogy 3 gyerekkel esélyem sincs vissza mennem. Így elkezdtem gondolkodni, hogy mit is szeretnék csinálni. Jött egy lehetőség, hogy ahova járnak a gyermekeim oviba, oda tudnék menni dolgozni, mint óvodai dajka. Leraktam a Dajka iskolát, amit sikeresen elvégeztem. Nagyon büszke voltam magamra, hogy 3 gyerek mellett sikerült 5-re vizsgáznom. Aztán két évig dolgoztam az oviban. Utána hallottam a kisgyermeknevelői OKJ-s tanfolyamról, ami megtetszett és ezt is sikeresen elvégeztem. Utána elmentem állami bölcsibe dolgozni. Számomra nagyon fontos a gyermekek fejlődése és nevelése. Fontos számomra, hogy jól érezzék magukat, amíg a szülők dolgoznak. 

 

 

Babutsán Ágostonné Brigi

Segítő

 

Babutsán Ágostonné vagyok, Briginek hívnak. Mindig is érdekeltek a gyerekek, és a velük való foglalkozás, csak idáig nem tettem érte, hogy ez megvalósuljon. Nagyon szeretem őket, nekem is van 2 gyermekem. Egy lányom, aki 2. osztályba jár és egy kisfiam, aki szintén bölcsődébe jár éppen. Ezzel a lehetőséggel megnyílt egy kiskapu számomra, hogy elinduljak ezen a vonalon, pályán és megyek is tovább. Tanulok érte, amennyit csak tudok, hogy a legtöbbet tudjak tenni a gyermekekért.

 


Dokumentumok

 

​ Házirend

 

 


Napirend

A napirend teszi lehetővé, hogy a gyermek tudja mi vár rá, ezáltal megteremti a biztonságot, a kiszámíthatóságot, az aktivitást és az önállóságot. Számunkra fontos, hogy a gyermekeinknek várakozás, zavar és sürgetés nélkül tudjuk biztosítani az átmentet az egyes tevékenységek között. Úgy gondoljuk, a gyermekek szeretik, ha az étkezés, az ebéd utáni pihenő, a mese és a játék megközelíthetően azonos időben van minden nap.

 

Napirendünk óra szerinti beosztásban:

 

8:00 – 9:00

Folyamatos érkezés, átöltözés benti ruhába és cipőbe, nevelők segítik az „elválást”,majd szabad játéktevékenység, beszélgetés, „személyes percek”

8:15 – 9:00 Kézmosás, majd reggelizés, utána szabad játék
9:00 – 9:30 Kezdeményezés közös játékra, együttlétre (pl. reggeli torna)
9:30 – 10:00 Mosdóhasználat, szükség szerint pelenkacsere, majd tízórai
10:00 – 10:45 Választható napi foglalkozás, külső fejlesztő bevonásával
10.45 - 11.20 Öltözködés, játék és séta a szabadban (rossz idő esetén beltéri játék)
11.20 - 11.30 Bejövetel az udvarról, vetkőzés és vetkőztetés, mosakodás. Szükség szerint mosdóhasználat, pelenkacsere.
11.30 - 12.00 Kézmosás, asztalhoz készülődés, ebéd
12.00 - 12.20 Mosdóhasználat, szükség esetén pelenkacsere, fogmosás, átöltözés, mesehallgatás, éneklés, majd alvás (nem alvó gyermekekkel pihenünk, vagy csendben olvasgatunk)
15:00 - 15:30 Ébredés, kézmosás, mosdóhasználat, pelenkacsere, uzsonna
15:30 - 17:00 Szabad játéktevékenység a szülők érkezéséig (jó időben az udvaron). Szükség esetén mosdóhasználat, pelenkacsere. Folyamatos távozás.
   

​A gyermekek érkezése reggel legkorábban 7.50-től, távozása legkésőbb délután 16.10-ig történhet – időszakos gyermekfelügyeletet a 16 óra után érkezett gyermekekért, ügyeleti rendszert pedig reggel  7.30-tól, valamint 17.00-tól 17.30-ig tudunk biztosítani, de erről tájékozódj bővebben a beiratkozásnál.

 


Fenntartó

 

Fenntartó neve: Óperenciás Nonprofit Kft.

Székhely: 1205 Budapest, Mártírok útja 22.

Telephely: 1196 Budapest, Rákóczi utca 172.

Adószám: 27395945-2-43

Elérhetőségek: 06 30 421 3123; info@operenciaskft.hu

Cégjegyzéket vezető bíróság: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága

Cégjegyzékszám: 01-09-388297